Bezoek IFFR

MBO studenten maatschappelijke zorg van Albeda Zorgcollege bezoeken met Silver Screen programmeur Conny Groot Internationaal Filmfestival Rotterdam

 

Bezochte films:

 

Jimmie

Jimmie is vier jaar oud. Zijn vader heeft hem verzekerd dat hij zijn moeder, die plotseling verdwenen is, weer terug zal zien. Jimmie gelooft hem; welke kleuter zou dat niet doen? Ook als zijn prettige leventje in Stockholm nog verder uiteenvalt, blijft Jimmie zich vastklampen aan beloftes. Aan een volwassen hand, een vriendelijk gezicht, zijn trouwe knuffel.

Secuur en invoelend laat Jesper Ganslandt (Falkenberg Farewell, The Ape) in zijn vierde speelfilm zien hoe een kind zich probeert te redden in tijden van wanhoop en gemis. Jimmie, met zijn lange blonde haar en zijn hippe Fjällräven-rugzakje, moet vluchten uit Zweden, op zoek naar een veilige toekomst. De tocht is lang en gevaarlijk. 

De vraag "Wat als het ons overkwam?" ligt aan de basis van het impressionistische Jimmie; met een simpele omkering brengt Ganslandt de vluchtelingencrisis voor een West-Europees publiek griezelig dichtbij. De film overstijgt daarbij het sterke concept en is in de eerste plaats een aangrijpend en meeslepend drama, uitstekend geacteerd door Ganslandt zelf en zijn zoontje Hunter.


Wizard

Tienervrienden Lefa en Papi groeien op in township Atteridgeville, waar ze met de verbouw en verkoop van wiet geld proberen te verdienen om zo te ontsnappen aan de armoede. Lefa heeft net te horen gekregen dat hij is aangenomen op een universiteit, maar of zijn ouders het collegegeld kunnen betalen, is niet zeker. En Papi heeft met zijn grootse en meeslepende leefstijl altijd geld nodig. 

De film volgt het verhaal van de twee vrienden als zij besluiten om hun leven naar een hoger plan te tillen. Door nieuwe klanten te winnen, maar ook door hun verfoeide maagdelijkheid te verliezen. Ze ontmoeten potentiële kandidaten op beide gebieden, maar de dingen gaan niet helemaal zoals gehoopt. 

Wizard is een hilarisch, hedendaags en flitsend sprookje, verteld door drie relatieve buitenstaanders die de wereld gadeslaan en becommentariëren vanaf hun veranda. Tussen de grappen en bizarre gebeurtenissen door toont filmmaker/stand-upcomedian Kagiso Lediga ook het harde leven in de townships. 

 

Azucar


Un saison en france

Tsjaads filmmaker Mahamat-Selah Haroun woont al dertig jaar in Frankrijk; Une saison en France is zijn eerste speelfilm die hij daar situeerde. Hij schetst daarin een melancholisch beeld van hoe illegale immigranten Frankrijk ervaren. Over de loop van een seizoen volgen we de alleenstaande vader Abbas (Eriq Ebouaney), die uit het oorlogsgebied van Bangui is gevlucht met zijn zoon en dochter. Terwijl deze weduwnaar rouwt om zijn omgekomen vrouw, werkt hij aan een nieuw leven.

Met de beste intenties verkoopt hij fruit voor een mager loon, verschijnt hij bij overheidsafspraken, ontwikkelt hij een relatie met zijn vriendin en zorgt hij voor zijn kinderen. En toch wordt hij – in Bangui een docent Frans – in Frankrijk beschouwd als tweederangsburger die uitgezet moet worden. Haroun laat zien hoe hoop wegebt uit Abbas' leven en hoe tot hem doordringt dat hij en zijn kinderen nergens meer welkom zijn. Ebouaney weet die neerwaartse spiraal perfect te belichamen.

 

iffr winnaar The Guilty

 Een meldkamer, ergens in Denemarken. Politieofficier Asger Holm neemt vanavond de binnenkomende 112-telefoontjes aan. Zijn dienst zit er bijna op. Hij doet dit werk niet dagelijks, zo blijkt al gauw; in afwachting van een rechtszaak is hij er tot zijn chagrijn toe veroordeeld. Met hoorbare desinteresse handelt hij de meldingen af, totdat hij wordt gebeld door Iben. De jonge vrouw is in paniek. Ze wordt gekidnapt. 

De thriller The Guilty staat in een goede traditie van films die zijn opgebouwd rondom een of meerdere  telefoongesprekken, maar het is de vraag of een daarvan ooit zo zenuwslopend spannend was als het speelfilmdebuut van Gustav Möller, dat zich in real-time afspeelt. Een paar acteurs, één ruimte, een uitgekiend scenario: Möller springt slim en efficiënt om met schaarse middelen. Asger Holm (Jakob Cedergren) is een man die snel conclusies trekt en daar ook naar handelt. Maar of dat zo verstandig is?